dilluns, 23 de novembre del 2009

Nota de Premsa de la Diputació de Barcelona (23-11-09)

La festa va tenir lloc aquest dissabte a Sant Salvador de Guardiola


Les ADF de Teià i Pla de Bages guanyen els Premis de prevenció d'incendis forestals de la Diputació de Barcelona


Les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de Teià i Pla de Bages han obtingut els premis de prevenció d'incendis forestals que cada any convoca la Diputació de Barcelona, i que aquest dissabte han estat lliurats pel diputat d'Espais Naturals, Josep Mayoral, en una festa que ha aplegat unes 600 persones a Sant Salvador de Guardiola. Enguany optaven als premis 15 candidatures.


El Premi Rossend Montané, a la millor obra o projecte de prevenció, dotat amb 8.000 euros, ha estat per l'ADF de Teià, que actua sobre la totalitat del territori forestal d'aquest municipi. L'accèssit de 3.000 euros ha correspost a l'ADF de Subirats. Pel que fa al premi Palestra a la millor organització, premiat també amb 8.000 euros, ha correspost a l'ADF de Pla de Bages. L'accèssit d'aquest premi, dotat també amb 3.000 euros, se l'ha endut l'ADF Alt Maresme.


El Premi d'Honor Joaquim M. De Castellarnau, de reconeixement públic a persones que han destacat en aquest camp, ha recaigut en aquesta XIII edició en Ramon Casamada vinculat a l'ADF de Castellar del Vallès. Nascut l'any 1923, en Ramon Casamada ha estat tota la vida relacionat amb la naturalesa i amb el món forestal. Va ser membre fundador del Servei de prevenció i extinció d'incendis forestals de Castellar, membre fundador i president de l'ADF de Castellar del Vallès l'any 1987 i president i fundadaor de la Federació d'ADF's del Vallès Occidental, entre d'altres càrrecs.


L'acte de lliurament va ser presidit pel diputat d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Josep Mayoral, acompanyat per l'alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda.

En el seu discurs de cloenda, Josep Mayoral va fer balanç de la prevenció d'incendis forestals d'aquest estiu 2009. Enguany, va explicar el diputat, «ha augmentat el nombre d'incendis respecte a l'any anterior i s'ha assolit el nombre més alt des de l'any 2000». Aquest increment es deu als 65 incendis agrícoles (209 hectàrees cremades que representen el 43% del total) que s'han produït. «Aquesta xifra és preocupant i ens obligarà a tots els agents territorials implicats en la prevenció d'incendis a cercar una solució per a la propera temporada». De totes maneres, va destacar que hi ha hagut més incendis però menys hectàrees cremades i per això ha valorat positivament la campanya. «El bon treball, la celeritat d'actuació dels equips d'extinció tant dels bombers com de les ADF; la millor coordinació entre entitats; el comportament cívic dels ciutadans; i el compromís de les entitats públiques i privades amb aquesta prevenció i lluita, han estat factors decisius per aquests resultats».


Els premis de prevenció d'incendis forestals de la Diputació de Barcelona, que es lliuren des de 1997, pretenen reconèixer públicament la feina que realitzen durant tot l'any les agrupacions de defensa forestal (ADF) amb el suport dels ajuntaments de la província. Les anteriors edicions s'han celebrat al Pont de Vilomara, Cardona, Arenys de Mar, Palau Solità i Plegamans, Sant Celoni, Terrassa, Manresa, Masquefa, Bagà, Vilafranca del Penedès, Santa Maria de Palautordera i Sant Feliu de Llobregat.Foto de família dels premiats, amb el diputat d'Espais Naturals, Josep Mayoral, al centre,
i l'alcalde de Sant Salvador de Guardiola (segon de l'esquerra)
 i quart per l'esquerra el coordinador de l'ADF Pla de Bages, Xavier Jovès.

Autor fotografia: Xavier Renau