diumenge, 21 de setembre del 2008

Interior valora la campanya d'estiu

L’estiu 2008 ha estat molt positiu pel que fa als incendis de vegetació, amb les millors dades dels darrers 20 anys. De fet, aquest estiu s’han cremat 101’53 hectàrees, un 93% menys de la superfície que l’any passat i els Bombers han efectuat 1.187 sortides, la meitat (un 46,7 % menys) d’actuacions relacionades amb incendis que el 2007. Les pluges de maig i juny i la situació climatològica posterior, en què no hi ha hagut onades de calor llargues ni episodis de vent continuat, han afavorit que aquest estiu, i fins ara, no haguem tingut grans incendis forestals.
Així, els dies amb alt risc d’incendi forestal han estat molt puntuals, i només s’han donat en aquelles zones on les precipitacions no han estat abundants com l’Alt Empordà, el sud de les terres de ponent i algunes àrees de la meitat sud del litoral i el prelitoral catalans. No obstant això, el nivell de risc també ha estat menor que altres anys.
Aquest estiu els Bombers han treballat en l’extinció d’un total de 1.187 incendis, pràcticament la meitat dels que es van produir l’any passat. El foc més important va tenir lloc a Montblanc el passat mes d’agost, on van cremar 4 hectàrees.
Queda així constatada la progressiva manca d’estacionalitat dels focs, ja que cada cop més el risc s’entén als 365 dies de l’any. És per això, que el govern manté en alerta fins al mes de desembre tots els seus efectius de Bombers.
Previsió Campanya Forestal Tardor - Hivern
La valoració de la campanya forestal no ha d'obviar que la pluges caigudes al maig i juny van ser beneficioses per esmorteir els dies més durs de l’estiu, meteorològicament parlant, però també han propiciat que hi hagi un alt volum de combustible fi (herba) que en episodis de forts vents podrien comportar situacions de grans incendis forestals. En aquest sentit, els dos extrems del país són el més vulnerables i un episodi de vent de 5 o 7 dies pot implicar un gran incendi forestal, ja que, tot i haver plogut, la velocitat de dessecació és major que a la resta de zones.

Font: Secretariat d'ADF de Catalunya http://www.snadf.org/